Selecteer een pagina

Sinds vorig jaar wordt Tongkat Ali weer populair. Huberman praat erover. In mijn Testosteron whatsapp groep hoor ik mensen erover praten. Op Instagram zie ik het overal voorbij komen.

Ik vond dat ik het toch maar eens moest proberen, dus ik heb wat potjes besteld. Ik heb verschillende merken geprobeerd, met flink hoge doseringen (1:200) uit Indonesië (want ze zeggen dat daar de echte Tongkat Ali vandaan komt).

Ik heb langere tijd geprobeerd, maar ik merkte geen verschil. Sterker nog, mijn libido werd zelfs lager. Dit is een probleem die ik ook op internet ben tegen gekomen. Daarnaast werd mijn slaap slechter en werd ik veel vaker geïrriteerd. Dit laten onderzoeken ook zien als bijwerkingen van Tongkat Ali. Ik ga dus niet zo goed op dit spul, ik heb het direct in de kliko gegooid.

Ondertussen ben ik mij ook wat verder gaan verdiepen in Tongkat Ali…

De grap is, in 2010 was Tongkat Ali ook een hele hype en nu komt het weer terug. Met een nieuwe dosis marketing en onderzoeken.

Ik heb even een paar van deze onderzoeken opgezocht, allemaal onderzoeken na 2010.

Bijvoorbeeld deze met een verhoging van 37% in Testosteron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669033/

Als je het onderzoek doorleest zie je het volgende:

Oftewel, het onderzoek is gefinancierd door “Biotropics Malaysia” en één van de onderzoekers is “Annie George”, onthoud deze naam. Annie George is head of science bij Biotropics Malaysia. 

De main focus van Biotropics Malaysia is de verkoop van een Eurycoma Longifolia extract, een andere naam voor Tongkat Ali.

Nog een paar andere leuke onderzoeken:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24386995/

Een onderzoek over het effect van Tongkat Ali op Testosteron. Ook gefinancierd door Biotropics Malaysia en Annie George is één van de schrijvers.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23243445/

Een onderzoek over het effect van Tongkat Ali op sperma kwaliteit. Ook hier zie je Annie George als één van de schrijvers, zie de afbeelding hieronder.

Hier een onderzoek van 2022 zonder financiering of bekende onderzoekers:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9415500/

Dit is een verzamelonderzoek en als je kijkt wordt er naar 9 onderzoeken gerefereerd en op basis daarvan wordt een conclusie getrokken. 7 van de 9 onderzoeken zijn gefinancierd door Biotropics Malaysia.

Nog een ander onderzoek uit 2021:

https://researchonline.ljmu.ac.uk/id/eprint/15104/1/2021kaiquinphd.pdf

Gebruik de zoekfunctie in dat document en toets “George” in en je ziet dat er 63 keer naar mevrouw Annie George gerefereerd wordt in dit onderzoek. Check het zelf. 

En dit onderzoek, ook gesponsord door Biotropics laat zelfs een verlaging in Testosteron zien bij gezonde mannen van 30-55 na 12 weken Tongkat Ali slikken, ook interessant:

Nhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518798/

Trek je eigen conclusies en doe je eigen onderzoek, maar ik heb de potjes in de kliko geflikkerd.